Fakültemiz Turizm Rehberliği Bölümü tarafından ilimiz Dölek ve Sarıçiçek köylerine uygulama gezisi düzenlendi. İkinci sınıf ders müfredatında yer alan Anadolu Halk Kültürü ve El Sanatları dersi kapsamında düzenlenen teknik gezi dersin sorumlusu Doç. Dr. İsmail ÇALIK nezaretinde gerçekleşti. Turizm Rehberliği öğrencilerimizin katılım gösterdiği teknik gezinin ilk durağı ilimiz merkez köylerinden Sarıçiçek Köyü oldu. Gümüşhane il merkezine 43 km. uzaklıkta olan Sarıçiçek Köyü’nde Haziran ayında açan sarı yayla çiçekleri renk cümbüşü yaşatmaktadır. Sarıçiçek Köyü’nün diğer bir özelliği de köy odası kültürünün yaşatıldığı, ahşap işlemeli köy odalarıdır. Usta ve çırağının birbirini görmeden yaklaşık 3 yılda tamamladığı, zengin motif ve süslemelerin göze çarptığı odalar, süslemelerin uyumu, kullanılan renklerin canlılığı, ahşap işlemeler ve dekorların kündekari tekniğiyle yapılmış olmasıyla dikkati çekiyor. Köy odaları ile ilgili aşağıda yer alan hikâye anlatılmaktadır:

"Eski zamanlarda köyün zengini Hacı Ömer Ağa, İpek Yolu üzerindeki köyümüze gelen misafirleri ağırlamak için şanına yakışır misafirhane tarzında bir oda yapmak istiyor. Odayı yaptırmak için Trabzon'un Of ilçesinden Tahir adında bir usta ile anlaşıyor. Usta çırağıyla odayı inşa etmek için köye geliyor. Odanın yapımı sırasında usta ile çırak anlaşmazlığa düşüyor. Bunun üzerine çırak köyü terk edecekken ağa çırağa da bir oda yaptırmak istiyor. Usta ve çırağı birbirini görmeden, taklit etmeden 3 yıl içinde 2 ayrı oda yapıyor. Birbirlerinden kopya almamak için kimse içeriye girmiyor. Böylece aralarında bir yarış başlıyor. Sonuçta usta çırak yarışıyor. Çırağın ustayı geçtiği söyleniyor. Odalar tamamlanınca köylüler en çok çırağın yaptığı odayı beğeniyor. Rivayete göre Tahir Usta çırağının eserinin daha fazla beğenilmesinin ardından gurur yaparak ustalığı bırakıyor".

Sarıçiçek Köyü’nde öğrencilerimizi ağırlayan, köy odasının tarihsel süreci hakkında bilgi veren Necmi Gündüz amcamız başta olmak üzere tüm köy ahalisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sarıçiçek Köyü’nden sonraki durağımız ise gudularıyla (çömlek) ünlü Dölek Köyü oldu. Gümüşhane il merkezine 35 km. mesafedeki Dölek Köyü merkez ilçe sınırları içerisindedir. Dölek Köyü’nde eski köy muhtarımız İlhan Çolak abimiz bizleri karşıladı. Dölek Köyü’nde guduculuk (çömlekçilik) tarihsel süreç içerisinde köy halkının en önemli uğraşı ve geçim kaynağıdır. Geçim kaynağından öte Dölek köyünde yaşayanlar için gudu yapımı bir bakıma yaşam biçimidir. Köy halkı, hasretlerini, sevinçlerini, hüzünlerini bu şekilde ifade etmektedir.

Dölek gudusunun yapım aşamaları zor ve meşakkatlidir. Toprağın köye getirilmesi, çamurun yapımı ve ayıklanması, çamurun guduya dönüştürülmesi, kurutma, fırınlama ve zilleme aşamaları bir birinden farklı birçok zorluğu beraberinde getirir. Çarksız çömlekçiliğin en güzel örnekleri Dölek Köyü’nden diğer coğrafyalara yayılmaktaydı geçmişte. Malum gerekçelerden dolayı yeni gudu ustası yetişmiyor Dölek Köyü’nde. Ülkemizin zanaat konusundaki makûs talihi burada da gösteriyor kötü yüzünü. Dölek gudusunun özgün tarafları kadınların elinden çıkmış olması ve çark kullanılmamasıdır. Toprağı guduya yalnızca kadınlar dönüştürmekte yıllarca.  Anadolu’nun bu kadim kültürü ile ilgili bilgileri Menşure Arı teyzemiz ve İlhan Çolak ağabeyimizden dinledikten sonra öğrencilerimizle birlikte Gümüşhane’ye doğru yola koyuluyoruz.